LV RU EN
 
 

 

 "Tu vienmēr atrod to, ko meklē, ja vien meklē to, ko gribi atrast. Pajautā sev: "Vai es tiešām meklēju? Vai tomēr es vēl tikai gribu atrast? Un tad sajūti atšķirību." Rita Ivanova

 

Kas ir Sai Baba?

„Es esmu Dievs. Un tu arī esi Dievs. Ir tikai viena atšķirība starp Mani un tevi – tas, ka Es to zinu, bet tu to pilnīgi neapzinies.” – Tā ir atbilde, ko Bhagavans Sri Satja Sai Baba dod cilvēkiem, kas apšauba Viņu par Viņa identitāti un dievišķību.

Šī fundamentālā patiesība par cilvēka dievišķo dabu ir Viņa misijas un vēstījumu pamatā.

Sri Satja Sai Baba piedzima kā Sathyanarayana Raju 1926.gada 23.novembrī Puttaparti ciemā, Andra Pradešs štatā Indijas Dienvidos. Viņš izcēlās citu ciemata bērnu vidū ar īpašu garīgumu un viedumu, Viņš bija pazīstams kā „Guru” vai „Brahmajnani” (Dievišķo pārzinošs). Taču tikai 1940.gada 20.oktobrī viņš izteica vēsturisku paziņojumu, ka ir šī laika Avatārs (Patiesās dievišķības iemiesojums).

Šodien miljoniem cilvēku no visiem kontinentiem, dažādām ticībām un sabiedrības slāņiem atzīst Viņu kā Avatāru un Shirdi Sai Baba otro reinkarnāciju. Tūkstošiem katru dienu apmeklē Prasanthi Nilayam, Viņa āšrams, kas uzcelts Puttaparti ciemā, lai piedalītos Viņa samadhi daršanā.

 

Par savu misiju uz Zemes Sai Baba teica: „Šis Sai atnācis, lai sasniegtu galveno mērķi – visas cilvēces apvienošanu vienā ģimenē caur brālības, apliecinājuma un katras būtnes Atmiskās (Atma –Pats) Realitātes apgaismošanas saitēm, parādīt Dievišķo, kas ir pamats, uz kura balstās viss Kosmoss, un kas māca visiem atzīt kopējo Dievišķo Mantojumu, kas savieno cilvēku ar cilvēku, tā, lai cilvēks var atbrīvot sevi no dzīvnieciskuma un pacelties līdz Dievišķajam, kas ir viņa esamības mērķis.”

„Es neesmu nācis, lai izjauktu vai iznīcinātu kādu ticību, bet gan lai stiprinātu katru viņa ticībā tā, ka kristietis kļūst labāks kristietis, musulmanis – labāks musulmanis, un hindu – labāks hindu.”

Viņa pilnīgas cilvēka dzīves formula sastāv no 5 pamatelementiem – Sathya (Patiesība), Dharma (Taisnīgums), Shanthi (Miers), Prema (Mīlestība) un Nevardarbības princips (atteikšanās no vardarbības).

Sai Baba ir neizsmeļams Tīrās Mīlestības okeāns. Viņa projekti – bezmaksas slimnīcas, skolas un koledžas, bezmaksas dzeramā ūdens piegāde vai bezmaksas mājvietu projekti, viss tas atspoguļo Viņa bezgalīgo mīlestību un līdzjūtību tiem, kas ir trūkumā un mazāk priviliģēti.

Viņš iedvesmoja un turpina iedvesmot miljoniem cilvēku ar savas dzīves piemēru, apliecinot, ka kalpot cilvēkiem ir kalpot Radītājam.

 

Kas ir Avatārs?

 

„Avatārs” nozīmē Augstākās Būtnes reinkarnācija (fiziska izpausme). Vārds „Avatārs” radies no sanskrita „Avataranama”, kas nozīmē „nolaišanās”, un parasti ar to tiek domāts –  Dievišķā apzināta nolaišanās mirstīgajās valstībās, lai cilvēcei parādītu Absolūto Patiesību un atgādinātu cilvēkiem par viņu patieso dievišķo būtību. Kaut arī Avatāri var parādīties dažādās formās un dažādos laikos, vietās un apstākļos, viņi visi ir Viena Augstākā Dieva izpausmes.

Sai Baba saka, ka Bezformas Dievs iegūst formu un nolaižas uz Zemes, lai apliecinātu Viņa bezgalīgo mīlestību un pieķeršanos cilvēcei. Avatārs – noslēpumains, taču apbrīnojams atsevišķas apziņas un Dievišķās Apziņas sajaukums. Avatārs izturas kā cilvēks, lai cilvēce var just radniecību ar Viņu, bet paaugstinās līdz Viņa pārcilvēcīgām virsotnēm, lai cilvēce var tiekties pēc šīm virsotnēm.

Katru reizi, kad Taisnīgums samazinās un ļaunums pieaug, Dievs laiku pa laikam iemiesojas, lai atbalstītu Taisnīgumu, aizsargātu Tikumīgo un iznīcinātu ļauno.

Avatārs parādās ik reizi, kad pasaule pārdzīvo garīgo un morālo krīzi. Avatārs atnāk, lai saglabātu Dharmu (Taisnīgumu) un paaugstinātu universālo apziņu.

 

Kāpēc Dievs iemiesojas?

 

Varbūt kādam rodas jautājums, kāpēc pašam Dievam vajadzētu iemiesoties? Kāpēc Viņš nevar īstenot uzdevumu – atjaunot Taisnīgumu, caur daudziem maznozīmīgākiem dieviem un eņģeļiem, kas ir Viņa komandā?

Mugalu imperators Akbars reiz uzdeva šo jautājumu saviem galminiekiem, jo smējās par hinduisma ideju par Bezformīgā Dieva formas pieņemšanu un nolaišanos pasaulē kā Avatārs, lai glābtu Dharmu (Taisnīgumu). Birbals (pazīstams Akbara svītas galminieks, kas atšķīrās ar savu atjautību un viedumu) lūdza dot viņam nedēļu laika, lai atbildētu uz šo jautājumu. Pēc dažām dienām, esot uz imperatora pastaigu laivas, uz kuras atradās imperators ar savu ģimeni, lai pavizinātos pa ezeru, Birbals pārmeta pāri bortam lelli, kas līdzinājās imperatora dēlam, un kliedza: „Ai, princis iekritis ūdenī!” To dzirdot, imperators nevilcinoties ieleca ūdenī, lai glābtu dēlu. Birbals tad arī atklāja, ka tā ir tikai lelle, un princis ir drošībā. Viņš mīkstināja Akbara dusmas, paskaidrojot, ka viņam bija jāizspēlē šī drāma, lai parādītu hinduisma ticības taisnību, ka Dievs pieņem cilvēka formu, lai glābtu Taisnīgumu, nepilnvarojot kādu citu personu to paveikt. Akbars varēja likt kādam no kalpotājiem, kas bija laivā, ielekt ūdenī un izglābt princi. Taču viņa pieķeršanās zēnam bija tik liela un situācijas bīstamība prasīja nekavējoties rīkoties, ka imperators pats ieleca ūdenī, lai izglābtu dēlu no noslīgšanas. Taisnīguma pagrimums ir tik asa traģēdija, un Dieva pieķeršanās, ko Viņš jūt pret labiem cilvēkiem, ir tik spēcīga, ka Viņš pats atnāk, lai izglābtu.


Mob. tel.: +371 29857838 E-mail: ritaivanova@kaizen.lv
Copyright © 2012  All rigts reserved. »